Wondo logo

Harjoittelu

Seurassamme taekwondoa harrastaa sujuvasti niin 4-vuotias kuin eläkeikääkin lähestyvä kuntoilija. Oletpa sitten aloittelija tai tauolta lajin pariin palaava konkari, löydät itsellesi sopivat harjoitukset harjoituskalentereista.

Millaista taekwondon harjoittelu on?

Lasten ja aikuisten harjoitteluun kuuluu taekwondon koko kirjo. Wondossa harjoittelemme taekwondoa monipuolisesti ja kaikki osa-alueet kattaen. Lajia voi harrastaa peruskunnon ja liikunnallisten taitojen kehittämiseksi, mutta seurassamme voit valita myös lähteä kokeilemaan rajojasi kilpaurheilun puolella niin ottelussa (olympialaji) kuin liikesarjoissakin. Taekwondon eri osa-alueista voit lukea lisää täältä.

Taekwondo on hauska ja innostava yksilölaji, jota harjoitellaan yhdessä muiden harrastajien kanssa. Yksilöharjoitteiden lisäksi tehdään paljon pariharjoitteita ja samalla opitaan erilaisten ihmisten kanssa toimimista.

Taekwondoon oleellisena osana kuuluu myös vyökokeet, joissa harrastajat pääsevät näyttämään osaamistaan ja sitä myötä etenemään lajin parissa eteenpäin. Aikuisten vöiden värit ovat: keltainen, vihreä, sininen, punainen ja musta. Lisäksi lapsilla on omia raitavöitä, joita voidaan suorittaa ennen aikuisten vyöväreihin siirtymistä.

Kiertopotku tyynyyn.

Harjoittelussa huomioidaan harjoittelijan ikä

Lasten ryhmissä harjoittelu on hauskaa, mutta se ei kuitenkaan ole leikkiä. Kunnioitus, käytöstavat ja huomaavaisuus ovat harjoittelumme perusarvoja, myös lapsiryhmissä.

Lapset harjoittelevat ikäryhmissä: 4-6 vuotiaat, 7-9 vuotiaat ja 10-13 vuotiaat.

Aivan nuorimmille lapsille taekwondon aloittaminen yhdessä oman vanhemman kanssa on hyvä ratkaisu. Tällöin vanhempi harjoittelee yhdessä lasten kanssa samassa ryhmässä. Lapsen taitojen karttuessa vanhempi voi luonnollisesti siirtyä harjoittelemaan itse aikuisten kanssa.

Nuorempien lasten ryhmässä tehdään paljon leikinomaisia harjoitteita, mutta vankkaa tekniikkapohjaa ryhdytään rakentamaan jo varhain taekwondon lajiharjoitteilla.

10-13 -vuotiaat nuoret harjoittelevat myös leikinomaisten oheisharjoitteiden avulla, mutta harjoittelun pääpaino on vahvassa taekwondon perustekniikassa. Vanhempien lasten ryhmässä harjoitellaan jo vaativampaa tekniikkaa ja koordinaation sekä keskittymiskyvyn rooli korostuu nuorempiin verrattuna.

Kaikenikäiset lapset harjoittelevat samoja taekwondon osa-alueita kuin aikuisetkin.

Nuoret ja aikuiset harjoittelevat samoissa ryhmissä, joissa nuorimmat ovat 14-vuotiaita. Harjoittelu on monipuolista, hikistä ja vaativaa, mutta se sopii aivan jokaiselle. Meillä harjoitellaan aina yhdessä toisen ikää, kokoa, sukupuolta ja muita henkilökohtaisia ominaisuuksia kunnioittaen.

Harjoittelijat laittavat suojia päälle.

Taidot kehittyvät harjoittelun myötä

Taekwondossa voit mitata edistymistäsi liikesarjoissa, turvallisessa ottelussa, vapaassa kamppailussa, fyysisen kunnon kehittymisessä, koordinaation parantumisessa ja kehon eri osien kontrolloiduissa suorituksissa.

Taekwondon harjoittelu aloitetaan peruskurssilla, jossa opetellaan mm. peruslyöntejä ja -potkuja.

Alempien vyöarvojen (keltaiset-vihreät vyöt) ryhmässä harjoitellaan ensisijaisesti vyöarvovaatimusten mukaista taekwondotekniikkaa ja monipuolistetaan peruskurssilla opittua tekniikkavalikoimaa sekä harjoitellaan tekniikoiden sulavaa yhdistämistä.

Ylempien vyöarvojen (siniset-mustat vyöt) ryhmässä harjoitellaan myös vaativampia erikoistekniikoita. Sini-mustien ryhmässä harjoitellaan kaikkia taekwondon osa-alueita, ja harjoittelurutiinin sekä suoritusvarmuuden merkitys korostuu. Vöissä etenemisen kanssa monet harrastajat siirtyvät myös ohjaamaan harjoituksia. Ohjaajana toiminen syventää harrastajan ymmärrystä lajista. Mustaksi vyöksi edenneelle harrastajalle taekwondosta on jo tullut elämäntapa.

Jokaisen polku taekwondossa on erilainen, siksi harjoittelu on monipuolista ja kokonaisvaltaista. Taekwondoin ei ole koskaan valmis ja aina riittää uutta opittavaa.