Wondo logo

Tie mustaksi vyöksi

TAEKWONDON VYÖARVOT

Taekwondossa eriväriset vyöarvot muodostavat tavoitteellisen järjestelmän mitata omaa edistymistä. Alussa vyöarvot vaihtuvat tiheämmin antaen harrastajalle välietappeja nopean oppimisen palkinnoksi. Mitä pidemmälle harjoittelussa edetään, sitä enemmän lajitekniikoiden soveltamisen ymmärtämisen merkitys kasvaa suhteessa uusien tekniikoiden määrään.

”Musta vyö on vain valkoinen vyö, joka ei koskaan lopettanut.”

Wondossa aloittelija kietoo ylleen valkoisen vyön, joka kuvastaa mielen puhtautta oppia uusia asioita. Valkoista seuraa keltainen, joka kuvastaa harrastajan intoa nopeaan kehittymiseen. Vihreällä vyöllä harrastaja huomaa, miten paljon opittavaa hänellä on uusien osaamisen itujen noustessa joka puolella. Saadessaan sinisen vyön, Wondon harjoittelija huomaa ikään kuin kelluvansa. Hänellä on riittävästi tekniikkaa pinnalla pysymiseen, mutta eteenpäin pääsy vaatii vielä hikistä harjoittelua.

Sinisellä vyöllä harrastaja alkaa harjoitella mustavöisten ja muiden kokeneempien harrastajien kanssa. Hänessä syttyy innostuksen hehku osata soveltaa taekwondon tekniikoita mitä erilaisimmissa tilanteissa. Hän on menossa kohti punaista vyötä, joka on viimeinen etappi ennen mustan vyön saavuttamista.

Wondossa kaikissa vöissä on väliasteita, joita kuvataan vyöhön ommeltavilla nauhoilla. Nuoremmilla lapsilla on lisäksi oma vyöjärjestelmänsä ennen keltaista vyötä. Väliasteiden tavoite on pilkkoa lajipolku helpommin kuljettaviin etappeihin. Tie mustaan vyöhön on jokaisella erimittainen ja riippuu niin kyvystä oppia, kuin harjoittelun määrästä. Alussa harjoitellaan yleensä 1-2 kertaa viikossa ja taitojen karttuessa 2-4 kertaa viikossa kunkin omien tavoitteiden mukaisesti. Aktiivisella harjoittelulla mustan vyön voi saavuttaa 5-6 vuodessa. 

Mustaan vyöhön liitetään usein mystiikkaa, mutta ennemminkin musta vyö on luonnollinen tulos sinnikkäästä harjoittelusta ja omien rajojen ylittämisestä. Wondossa musta vyö on merkki siitä, että harrastaja ei ole enää aloittelija, vaan hän on oppinut tarpeeksi kulkeakseen omaa polkuaan taekwondon jatkuvan oppimisen tiellä.

Wondossa sinäkin voit saavuttaa mustan vyön!

Musta vyö ohjaamassa harjoituksia.
Taekwondossa eriväriset vyöarvot muodostavat tavoitteellisen järjestelmän mitata omaa edistymistä.